2009. november 15., vasárnap

Futóórák tesztje - Runnersworld cikk

Írta:Matthew Honan

Eredeti cikk: Runnersworld 2007.03.12. (online)

Négy menő futóóra tesztje, videókkal.

Ha a legtöbbet igyekszel kihozni a futásaidból, ezek a futórák virtuális edzőként szolgálnak: mérik a tempódat, a távot, a pulzust és még helymeghatározásra is képesek. Mindezeken felül, értelmezhetővé is teszik az adatokat és teljes képet nyújtanak a pillanatnyi teljesítményedről. A hozzájuk kapcsolódó GPS vevőknek, foot-pod érzékelőknek és mellkas pántoknak köszönhetően ezek a kis ketyerék számontartják a részidőket és pulzustartományokat, így neked csak a futásra kell koncentrálnod.

Suunto T4

Tudásához képest meglepően elegáns darab. Az egyes edzésekről jól átlátható, részletes információt kapunk a kijelzőn ésnéhány gobnyomással visszakereshetünk 15 külön edzést, valamint tárolja a heti illetve havi futott kilométert és elégetett kalóriát. (az alábbi videóban segítséget kapunk az alapbeállításokhoz)



GPS: a Suunto GPS vevője ugyan nem veszi fel a versenyt egy Garminéval, de tökéletesen megfelel a sebesség/táv követésére. Egyetlen hátránya, hogy nem tárolja a szintadatokat, ami különsen idegesítő lehet, mikor tudod jól, hogy egy meredek hegymenet miatt csökkent úgyle a tempód a legutóbbi hosszú futás közben.

Foot pod: A Suunto foot pod-ja nem éppen a legkényelmesebb vagy legpontosabb, ám pontosabban követte a megtett távot, mint másik két GPS. A mérete és formája miatt nem túl kényelmes a cipőn viselni (akkora mint két hüvelykujj együtt)

Pulzusmérő: A Suunto T4 segít a pulzuskövetésen alapuló edzésben is. Tárolja a pulzusadatokat és azok alapján egy 1-től 5-ig terjedő intenzitás skálán (Training Effect – edzéshatékonyság) értékeli az adott edzést. Így könnyen követhetjük az edzés aerob hatékonyságát akár laktátküszöb környéki(ötös), akár nagyon laza futásról(egyes) van szó.

Kinek ajánlható: A kardioedzésre koncentráló futóknak. Bár a GPS technológiája nem a legjobb, a Suunto értelmezi számunkra a mért adatokat és így segít formába lendülnünk. Ha követjük a javasolt időket és intenzitást, biztosan hasznos edzést végzünk.

Fellelt ár:53000Ft

Garmin Forerunner 305

Messze ez a legméretesebb a tesztelt órák közül, de legalább könnyen leolvasható a kijelzője edzés közben és a GPS-e a legjobb mind között. Az egyértelmű kezelőfelületnek és a nagy kijelzőnek köszönhetően egyszerűen testre szabhatjuk a kijelzőt és könnyű követni a megjelenített adatokat, úgymint tempó, táv, maximum pulzus, szint és irány.



GPS: A Garmin GPS piacon betöltött vezető pozíciójából kifolyólag nem meglepő a Forerunner jó teljesítménye és alkalmazhatósága. A többi órával ellentétben, a Forerunner egyszer sem vesztette el a jelet, még terepen sem(ami gyakori GPS probléma). Egy különösen klassz funkció az automatikus útvonaltárolás, ami nagyban megkönnyíti az útvonal utólagos visszafejtését.

Foot pod: A Garmin foot podja volt a legegyszerűbben kalibrálható és a másodiki legpontosabb (40méter eltérés 5km útvonalon). A hátrány azonban a kemény műanyag burkolat ( a többi gumibevonatú) ami a gél-méretű eszköz viselését rendkívül kényelmetlenné teszi.

Pulzusmérő: A Forerunner nem végez annyi adatértékelést, mint a Suunto vagy a Polar RS800, de az edzéstörténet (history) funkció akkora adatmennyiséget képes egyszerre megjeleníteni, hogy az kárpótol ezért. Összehasonlíthatjuk a tempó, táv, felhasznált kalória és pulzusadatokat és követhetjük a fejlődést.

Kinek ajánlható: A nagy kijelző és az egyszerű kezelhetőség ideálissá teszi kezdők számára, a komoly GPS funkciók pedig tökéletesek terepfutók és triatlonisták számára.

Fellelt ár:75000

Polar RS 800

Az RS800 olyan sok adatot követ, mintha egy statisztikai laborral futnánk. Edzés közben állíthatjuk, hogy mi jelenjen meg a kijelzőn, az alapadatok vagy akár extra funkciók is, mint tengerszint szerinti magasság vagy lépésszám. Ahhoz azonban, hogy minden lehetőséget kihasználjunk előbb el kell töltsünk némi időt a kezelési útmutató böngészésével. (Videó)



GPS: A Polar GPS vevője nagyon pontosnak bizonyult a táv és a tempó követésében, ám egyáltalán nem végez helymeghatározást. Tehát nem tudjuk a GPS adatok alapján térképen bejelölni az útvonalunkat, megosztani azt másokkal, vagy visszakövetni a megtett utat az autónkhoz.

Foot pod: A Polar S3 bizonyult a legkisebbnek és legújszerűbbnek a teszteltek közül. Mérete alig nagyobb, mint egy időmérő chip, méri a lépésszámot és lépéshosszt is ami segíthet a futásunk hatékonyságának javításában. Ráadásul ezeket az adatokat menet közben jeleníti meg, így folyamatosan ellenőrizhetjük, hogy egyenletesen haladunk-e. A táv meghatározása szempontjából is ez a foot pod bizonyult a legpontosabbnak.

Pulzusmérő: Az RS800 gyakorlatilag egy mobil kardiológiai labort nyújt, drótok és tappancsok nélkül. Az edzés után minden pulzusadatot megnézhetünk és a számítógépes program segítségével kielemezhetjük az egész edzést, például láthatjuk, hogyan állt vissza a pulzusunk egy kemény emelkedő után.

Kinek ajánlható: Ez az óra valószínűleg kissé túlzás a hobbifutó számára, ám ideális a versenyzőknek, akiknek minden mért adat fontos, és javítani akarnak az állóképességükön és gyorsulni.

Fellelt ár:79000

Timex Ironman Bodylink

Ha nem akarsz kezelési útmutatókat böngészni, ezt az órát neked találták ki. Csak felcsatolod és már használhatod is a különféle módokat és megjelenítheted a pulzusadatokat, sebességet, távot, stb. Hogy mi a trükk? Hiányoznak belőle azok a komolyabb edzésfunkciók ami a többi óránál megtalálható. (Videó)



GPS: A Timex GPS vevője nem volt épp a legpontosabb, de így is verte a Garmint – az atlétika pályán. Viszont a többi vevőhöz hasonlatosan, nehezen követte a jelet terepen. Továbbá elég sokáig tartott, míg kapcsolódott a műholdhoz, ami zavaró lehet ha már sietnénk indulni. Edzés közbenre beállíthatunk figyelmeztető jelzéseket, ha elhagynánk a kiszemelt tempót, valamint automata körszámlálóval is rendelkezik, amit távra és időre is beállíthatunk, megspórolva némi gombnyomogatást, és jobban koncentrálhatunk a futásra.

Foot pod: nincs. Csak GPS

Pulzusmérő: A Timex az alapokat nyújtja: maximum, minimum, átlag pulzus és pulzustartomány adatok, beleértve az egyes tartományokban töltött időt. Egy jópofa programozható funkció követi az edzés utáni pulzusadatokat és áttekintést ad a regenerálódásunkról. Bár nem olyan részletes, mint amit a Polar vagy a Suunto nyújt, azért képet nyújt a keringés regenerálódásának fokáról.

Kinek jó: Könnyű menet közben állítani; ha nem szeretsz túl sok gombot nyomkodni futás közben, élvezni fogod, milyen egyszerűen válthatsz az egyes megjelenítési módok között.

Fellelt ár: 62500

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése