2010. június 1., kedd

Jó cipő jól cipel

András kedves olvasóm érdeklődött a cipellőm felől, így erről is illik írnom :)

Hamar kiderült, hogy futócipőben nem vagyok válogatós, így messze nem az általánosan elfogadottnak tűnő 1000-1500 km után cserélem a cipőimet. Ugyebár 2008-ban kezdtem ("újra") futni, akkor muszáj volt újat vennem, mert a régi (valami adidas) kifelé elcsámpázódott, már kertet ásni se volt jó. A jó fejszámolók megállapíthatják, hogy az akkor vásárolt cipő (Adidas Response, a neutrális fajta) már 2 éves, lassan megérik a kidobásra, bár még egyben van és hordom is. Tavaly a Böszme előtt gondoltam rá - némiképp a szakirodalom és a társak nyomására -hogy kéne egy új cipő és a Spuriban eltöltött hosszas próbálgatás után egy pár Brooks Defyance futócipővel távoztam.

Tulajdonképpen semmi rosszat nem mondhatok róla, szépen elvitt a Balcsi körül, több kisebb "versenyen", edzéseken, néhány túrán, a balatonalmádi 12óráson, a sárvári 24óráson és most a K100-on is gond nélkül. Vízhólyag, dörzsölődés és hasonlók nem voltak, de más cipőben sem jellemző, így ez nem mérvadó.
A nagy lyukú hálós részen könnyen bejut a víz, homok, de legalább jól szellőzik és hamar szárad. Felsőrész még mindig tökéletes állapotban van, annak ellenére, hogy a legtöbb review-ban épp azt olvastam, hogy hamar elhasználódik.
A talp strapabíró, az elmúlt évben sokat raktam bele, mégse látható komoly kopás vagy összepréselődés. Kellemesen ruganyos, de nem puha, nekem talán egy kicsit merevnek tűnik, több hajlékonyságot szeretnék egy futócipőtől. Neutrális stílushoz ajánlott, de nem minimalista, van benne középtalpi merevítés és elég vastag a sarokrész is.
Környezettudatos futóknak fontos infó lehet a biológiailag lebomló talpanyag :)

A cipőfűző optimális feszességével viszont sokat kínlódtam ennél a cipőnél. Ha normálisnak tűnő mértékben húzom és kötöm meg, az szinte biztosan túl szoros a rüsztnél. De ez lehet a lábam hibája is :)

Teljesen jó cipő, abszolút az én hülyeségem, hogy mégsem szeretem. Ha valaki netán jár mostanság az USA-ban vagy rendel onnan sportcuccot, az szóljon lécci! Ez a két cukifalat egyike kéne nekem, de itthon nem kapható: