2010. június 1., kedd

Púp



Ebben a posztban már említettem, hogy vettem egy víztartályos hátitatyót a Kinizsire és egyéb hosszútávú akciókra. Többen kérték, hogy írjak róla, hát íme:

Rockrider hydration backpack

Jellemzők, röviden:

- 2literes víztartály, "harapós" szeleppel (bite valve - összeszorítod akkor tudod szívni)
- belső raktér, saccra 6liter körül, de ha tele a tartály akkor kevesebb értelemszerűen
- külsö kisebb zippzáros zseb apróságoknak
- víztartály a zsákon belül és külső zsebben is elhelyezhető (kívülről könnyebb kivenni-betenni-tölteni, belül viszont hidegebb marad a víz)
- kényelmes állítható vállpántok, bújtatókkal a cső számára mindkét oldalon
- keskeny mell és derékpánt
- fényvisszaverő betétek

Ár: akciósan 3990,- eredeti ára a cimke szerint 6590,- (Decathlon, Maglód)

Tapasztalatok:

Részben az ára miatt választottam, de természetesen fontos volt a kényelem és a használhatóság is. A boltban szemlélődve a kerékpáros részlegnél találtam, ugyanis elsősorban bringázásra ajánlják. Több hasonló termék is kapható, ugyanebben a márkában is, a fő különbségek a víztartály mérete, a zsák belső terének mérete, külső zsebek száma/mérete, derékpánt párnázottsága-vastagsága, esetleges hőszigetelő borítás. És a gyártó természetesen, ami nagyon is fontos, ugyanis bár a Camelbak bizonyára minőségben is a csúcs, de árban nagyon is, a Deca saját márkája amolyan középkategóriás, míg ez a Rockrider egész olcsónak mondható. Vannak persze más gyártók is (neten hydration backpack, hydration systems alapján érdemes keresni)) , de az általam látogatott áruházban ezek voltak.
Jelen termék nem rendelkezik párnázott derékpánttal, de egy korábbi tapasztalat alapján nekem erre nincs is szükségem ha nem kell különösebben nagy súlyt vinni (csak plusz dörzsölődési veszély és felgyűri a pólómat). Hőszigeteléssel sem rendelkezik, de így sem melegedett benne fel a víz, bár nem voltunk végig napon.

A túra:

Balgamód nem futottam egy lépést sem a tatyóval a K100 előtt, de a boltban majd otthon próbálva abszolút kényelmesnek tűnt (igaz, víz nélkül). A túra előestéjén feltöltöttem a tartályt és berámoltam a szükségesnek ítélt cumót is. A 1,5literig töltött tartály a neki kialakított belső zsebbe került, a többi helyen pedig 4 picinyke szendvics, két alma, egy zacskó banánchips, pénztárca, kulcs, mini esőkabát és egy hosszúujjú technikai felső osztozott. A külsö pici zseb egy kis tubus bepanthent, 2 szezámszeletkét, néhány zsepit és a telefonomat kapta. Ezzel kb tele is volt a rendelkezésre álló hely. Valamennyi helyet lehet nyerni ha a tartályt kívülre tesszük.

Már a rajthelyre tartvamegállapítottam, hogy így megrakva is kényelmes a táska, nem zötyög különösebben, sehol nem nyom, vág vagy dörzsöl. A kocogást megkezdve sem változott a véleményem. Szerencsére jól sikerült a levegőt kiszorítanom a víztartályból, így szinte semmi lötyögés nem hallatszott. A "szívócső" is teljesen jól működött, nyitott állapotban sem csöpögött, használata egyszerű és kényelmes volt menet közben. Sajnos a sokakat zavaró műanyag-ízt itt is érezni lehet, de ez ellen csak a víz ízesítésével tehetünk, tudtommal. Nagy melegben kellemetlen lehet, hogy felmelegszik a csőben lévő víz (hidegben pedig befagy) ennek megelőzésére kapható valamiféle hőszig huzat, úgy hallottam.

Összegezve:
ár-érték arány nagyon jó (főleg az akciós árat tekintve)
Semmi negatívumot nem tudok említeni, remekül vizsgázott a szütyő.

Ami miatt esetleg másoknak nem passzol tökéletesen:
- csak egy külsö zsebecske van, az is a frontján, így csak levéve tudunk kivenni belőle valamit
- derékpánt nem párnázott, csak egy vékony szíj
- nincs külső csat túrabot, fölös ruházat vagy más holmi rögzítésére